nederland

Onderzoek naar drukte op terrassen kost Amsterdam 26.000 euro

Door Shari Deira - 14 maart 2014

De gemeente Amsterdam heeft 26.000 euro uitgegeven aan een onderzoek waaruit onder meer blijkt dat terrassen in de stad voller zijn op zonnige dagen dan bij regen. Het onderzoek heeft negen maanden geduurd.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in een brief naar de gemeenteraad, meldt AT5 vrijdag.

Onderzoek

Op vier locaties is negen maanden lang gemeten of het lawaai van een terras gerelateerd kan worden aan de overlast die buurtbewoners ervaren. ‘Het onderzoek is per ongeluk voortijdig door stadsdeel Zuid naar de media gestuurd,’ schrijft Van der Laan.

Vorige week kwamen er al wat onderzoeksconclusies naar buiten, en het ging vooral om open deuren. De onderzoekers concludeerden dat de ‘de geluidsbelasting in de avond/nacht sterk is verhoogd’ en dat bij evenementen zoals de gay pride de ‘geluidsbelasting duidelijk opvalt’.

Geluid

Op de centrale vraag of overlast uit te drukken is in een bepaald aantal decibel, kwam geen antwoord. Hoe hinderlijk geluid is, hangt onder meer af van ‘persoonlijke factoren, omgevingsfactoren, het soort en de sterkte van geluid’.

‘Geluidsoverlast blijkt dus lastig te objectiveren,’ schrijft Van der Laan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.