nederland

‘Openbaar Ministerie moet vrouw juwelier Deurne vervolgen’

Door Shari Deira - 30 maart 2014

Als het Openbaar Ministerie (OM) de vrouw van de juwelier uit Deurne niet vervolgt, stapt de Bond voor Wetsovertreders naar de rechter. De bond is kwaad omdat het OM te snel heeft geconcludeerd dat er sprake is van noodweer.

Hoewel het nog steeds onduidelijk is wie heeft geschoten, zei hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen zaterdag dat het er op lijkt dat het echtpaar uit noodweer heeft gehandeld.

Politiecel

Bij de overval op juwelier Goldies kwamen de twee overvallers om het leven. De Bond van Wetsovertreders vindt dat het OM te snel conclusies trekt, terwijl het onderzoek nog niet eens is afgerond.

De bond is wel tevreden over het feit dat het echtpaar niet is aangehouden. ‘Deze vrouw heeft natuurlijk ook het een en ander meegemaakt en het opsluiten in een politiecel is niet aan de orde.’

Inbreker

Volgens de bond, die gedetineerden en ex-gedetineerden vertegenwoordigt, is het incident in Deurne een gevolg van uitspraken van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie). Teeven zei in 2012 nadat een man thuis een inbreker doodsloeg, dat dat het ‘inbrekersrisico‘ is.

Als het OM niet overgaat tot vervolging, start de bond een artikel 12-procedure. Het gerechtshof in Den Bosch kan dan bepalen of het OM alsnog moet overgaan tot vervolging.

Advocaat Peter Plasman zei zaterdag in televisieprogramma Nieuwsuur dat het ‘zeer opmerkelijk’ is dat het OM na een dag onderzoek al spreekt van noodweer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.