nederland

Organisatie juweliers: blijf rustig bij overval, verzet je niet

Door Tom Reijner - 28 maart 2014

Juweliers moeten bij overvallen de risico’s niet verhogen door zich te gaan verdedigen of te verzetten. Het advies is om altijd te ‘de-escaleren’.

‘Zo soepel mogelijk zorgen dat daders hun zin krijgen. Blijf rustig en ga je niet verzetten. Zelfs een honkbalknuppel in de hand nemen is niet goed,’ zegt Felix Hünteler, bestuurslid bij de koepelorganisatie Federatie Goud en Zilver en voorzitter van de Nederlandse Juweliers en Uurwerkenbranche.

Hij reageert op de overval op een juwelier in het Brabantse Deurne vrijdagavond, waarbij de vrouw van de eigenaar vermoedelijk de twee daders doodschoot.

Exces

‘Vreselijk wat er is gebeurd,’ zegt Hünteler, ‘maar dit is een exces.’ Hij zegt de emoties van juweliers op het moment van een overval heel goed te begrijpen, zeker wanneer het om eigen goederen gaat. ‘Maar wij leren mensen juist: verzet je niet, anders krijg je escalatie op geweld.’

De betrokken juwelier was geen lid van de brancheorganisatie. Hij is een zelfstandig ondernemer en maakt dan ook geen deel uit van een keten.

Sluis

Volgens buurtbewoners komen klanten juwelierszaak Goldies niet zomaar binnen. Als je naar binnen wil, moet je aanbellen, waarna de juwelier kijkt wie hij voor zich heeft. Als je dan uiteindelijk wordt binnengelaten, volgt er een sluis. De juwelier opent dan zelf de tweede deur.

Wat er precies ie gebeurd, is dan ook onduidelijk. Vermoedelijk heeft de vrouw de overvallers thuis op de bewakingsbeelden gezien, vervolgens een wapen gepakt en naar de zaak zijn gegaan, De politie wil overigens nog niet zeggen of de vrouw ook als verdachte wordt gezien.

Het onderzoek naar de overval neemt naar verwachting tot en met zaterdag in beslag. De lichamen van de twee overvallers die werden doodgeschoten, liggen nog in de winkel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.