nederland

Oud-hoofdofficier: Demmink in beeld bij ‘Rolodex-onderzoek’

Door Servaas van der Laan - 22 maart 2014

Voormalig secretaris-generaal van Justitie, Joris Demmink, is eind jaren negentig meegenomen in het zogenoemde Rolodex-onderzoek. Dat zegt althans de oud-hoofdofficier Hans Vrakking.

Vrakking doet zijn uitspraken zaterdag in NRC Handelsblad.

Chauffeur

Volgens Vrakking was bij toenmalige inlichtingendienst BVD belastende informatie over Demmink binnengekomen.

Volgens de chauffeur van Demmink had de topambtenaar af en toe ‘seks met jongens’ in zijn dienstauto. Een verklaring die later door de vrouw van de chauffeur is ontkracht.

Contradictie

De verklaring van Vrakking staat haaks op de uitspraken van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). Volgens de minister is Demmink nooit onderdeel geweest van het onderzoek.

Toenmalig secretaris-generaal Harry Borghouts noemt de verklaring van Vrakking ‘een buitengewoon ongeloofwaardig verhaal’.

Waar ben je mee bezig?

Borghouts zou Vrakking hebben gebeld met de vraag ‘waar ben jij mee bezig’. Een dag later zou het onderzoek zijn afgeblazen. Dat telefoontje kan Borghouts zich niet herinneren. ‘Het ligt ook niet in de lijn van de manier waarop ik opereer,’ zegt Borghouts.

De voormalige secretaris-generaal zegt dat hij toen op de hoogte was gesteld van het onderzoek door OM-baas René Ficq. Ook Ficq zegt dat Demmink nooit betrokken is geweest bij het onderzoek.

Misbruik

Demmink wordt al jaren in verband gebracht met seks met minderjarigen. Sluitend bewijs is hiervoor echter nooit geleverd.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment of Demmink schuldig is geweest aan de verkrachting van twee Turkse mannen. Dit onderzoek duurt nog minimaal een jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.