nederland

Politie beëindigt protest tegen juweliersvrouw Deurne

Door Shari Deira - 30 maart 2014

De politie heeft zaterdag een eind gemaakt aan een demonstratie tegen de juweliersvrouw uit Deurne. De demonstranten denken dat de vrouw de overvallers heeft doodgeschoten en ze vinden het onterecht dat zij nu als held wordt gezien.

Er waren zo’n dertig tot veertig demonstranten aanwezig en zij riepen onder meer ‘moordenaar’ en liepen met spandoeken met teksten als ‘Marina is geen held’.

Noodweer

De demonstranten hadden geen vergunning aangevraagd voor het protest en ze hadden dus geen toestemming. Binnen een half uur maakte de politie een eind aan het protest op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Zaterdag maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Eindhoven bekend dat er waarschijnlijk is geschoten vanuit noodweer. De man en vrouw zijn door het OM wel aangemerkt als verdachte, maar ze worden niet zo behandeld.

Worsteling

Bij de overval op juwelier Goldies in Deurne kwamen vrijdag de twee daders om het leven. De juwelier heeft de twee mannen zelf binnengelaten, blijkt uit bewakingsbeelden. Toen ze binnen waren ontstond een worsteling. Daarna werd er geschoten.

Het is nog onduidelijk wie op wie heeft geschoten en hoeveel schoten er zijn gelost, zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen tijdens een persconferentie. Volgens Nieuwenhuizen lijkt de handelwijze van het echtpaar op ‘gerechtvaardigde zelfverdediging’. Demonstranten zeggen dat die conclusie te snel wordt getrokken.

Van een van de daders is de identiteit al bekend. Het gaat om een twintigjarige man uit Eindhoven, met Marokkaanse afkomst. De identiteit van de tweede overvaller is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.