nederland

Reclassering: Volkert van der Graaf niet meer naar oude woonplaats

Door Tom Reijner - 26 maart 2014

Volkert van der Graaf krijgt bij zijn vrijlating geen andere identiteit. Ook zal de moordenaar van Pim Fortuyn niet in zijn oude woonplaats Harderwijk komen wonen.

‘Hij is daar te bekend,’ geeft directeur van de reclassering Sjef van Gennip woensdagavond in tv-programma Pauw & Witteman als reden op.

Het is voor Van der Graaf verboden zijn gezicht te laten zien in plaatsen als Hilversum, Rotterdam en Den Haag. Dat heeft te maken met ‘emoties’ die in deze steden leven. Volgens de reclassering kan hij wel naar het buitenland vertrekken als hij op vrije voeten is.

Stoornis

Eerder vandaag werd bekend dat de moordenaar op 2 mei de gevangenis mag verlaten. Hij heeft er, twaalf jaar na de moord op Pim Fortuyn, twee derde van zijn straf op zitten en wordt daarom vervroegd vrijgelaten.

Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat. Van der Graaf heeft bovendien geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der Graaf tot nu toe zonder problemen verlopen.

Het Openbaar Ministerie ziet verder geen beletsel hem nog langer vast te houden. De moordenaar, die werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar, moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Zo mag hij onder geen beding met de pers spreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.