nederland

Russische diplomaat Borodin schold agenten uit bij arrestatie

Door Shari Deira - 07 maart 2014

De Russische diplomaat Dmitri Borodin, die in oktober werd gearresteerd in zijn appartement in Scheveningen, heeft politieagenten ‘herhaaldelijk en zeer ernstig’ uitgescholden toen hij werd gearresteerd.

De agenten boeiden Borodin omdat hij mogelijk zijn dochter had mishandeld, staat in een brief (pdf) van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) aan de gemeenteraad.

Alcohol

Borodin maakte ook een ‘beweging alsof hij de politie wilde wegduwen’, schrijft Van Aartsen. Verder stond de Rus ‘onvast op zijn beden en rook naar alcohol’. Hij werd na zijn arrestatie overgebracht naar het politiebureau.

Op het bureau bleef Borodin ‘zich zowel verbaal uiten als fysiek verzetten’. Daarom werd de diplomaat een tijdje vastgehouden in een cel.

De agenten gingen naar Borodin, omdat iemand had gezien dat bij hem in de straat ‘een dronken man liep met twee kleine kinderen’. De man zou een meisje een aantal keren tegen het hoofd hebben geslagen. Agenten hoorden bij het huis van Borodin ‘kindergehuil‘.

Stress-situatie

De man, Borodin, die open deed rook naar alcohol en stond onvast op zijn benen. Volgens agenten stonden kinderen achter de man ‘verkerende in een stress-situatie’. Pas na de arrestatie van Borodin werd duidelijk dat hij een diplomaat was.

In het feitenrelaas staat verder dat de vrouw van Borodin eerder op de avond tegen twee geparkeerde auto’s was gereden. De vrouw weigerde een blaastest te doen en schold de politie uit. Ook zijn vrouw werd gearresteerd en het stel werd rond 02.30 uur vrijgelaten.

De arrestatie van Borodin leidde vorig jaar tot een diplomatieke ruzie tussen Rusland en Nederland, omdat een diplomaat onschendbaar is en niet mag worden gearresteerd. Van Aartsen onderstreept in zijn brief ‘de juistheid van de door de politie gemaakte afweging om – gegeven de omstandigheden – het belang van de zeer jonge kinderen voorop te stellen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.