nederland

Servische oorlogsmisdadiger woonde jaren in Roosendaal

Door Servaas van der Laan - 28 maart 2014

Een 41-jarige Servisch-Kroatische man die van oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië wordt verdacht, is vrijdag in het Brabantse Roosendaal opgepakt. Milutin G. woonde al jaren in een rustige wijk in de Brabantse plaats.

Volgens het Openbaar Ministerie wordt de man ervan verdacht in de jaren negentig als lid van een gewapende militie te hebben meegewerkt aan etnische zuiveringen in de regio Krajina.

In dat oorspronkelijk Kroatisch grondgebied werden in de jaren negentig alle Kroaten en andere niet-Serviërs door milities vernederd, mishandeld, verkracht, verdreven of vermoord. De 41-jarige Serviër, die ook een Nederlands paspoort heeft, zou als lid van de Martic-militie mee hebben gewerkt aan de oorlogsmisdaden.

Stiklieve mensen

De Servische Kroaat woonde al tien jaar in een doodgewone wijk met rijtjeshuizen, meldt Omroep Brabant. Hij woonde hier met zijn vrouw en twee kinderen. Een buurtbewoner spreekt van ‘vriendelijke en stiklieve mensen’.

Het gerechtshof in het Kroatische Split heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De rechtbank in Amsterdam gaat zich buigen over de uitlevering van G. aan Kroatië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.