nederland

Stemmen kan dit jaar tussen geiten of op onderzeeër

Door Tomasz Blom - 19 maart 2014

De verwachte opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen ligt dit jaar historisch laag. Om kiezers toch over te halen, bedenken gemeenten originele stemlocaties.

Gemeenten halen alles uit de kast om de opkomst bij de raadsverkiezingen te verhogen.

Elsevier.nl zet de bijzonderste stemlocaties op een rij.

1. Euroborg

Groningse kiesgerechtigden kunnen er woensdag voor kiezen om hun stem in de Euroborg, het voetbalstadion van F.C. Groningen uit te brengen. De kieshokjes staan in de business-lounge die uitzicht biedt op de grasmat van het stadion.

Het is niet de eerste keer dat Groningen experimenteert met ludieke stemlocaties. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 bood de gemeente Groningen de mogelijkheid om een stem uit de brengen in de werkkamer van toenmalige burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA). Door de grote belangstelling moesten kiezers toen in de rij staan om hun stem uit te brengen.

2. Onderzeeër

In Den Helder heeft de gemeente op meerdere locaties ‘waar de gewone burger niet dagelijks over de vloer komt’ stemlokalen neergezet. Inwoners van Den Helder kunnen onder meer in de Admiraalszaal van het Commandementsgebouw van de Koninklijke Marine, de Kustwachtoren en de kamer van de burgemeester stemmen.

Het hoogtepunt is volgens de gemeente Den Helder het stembureau aan boord van onderzeeër de Tonijn. Het schip was operationeel tussen 1966 en 1991. Sinds 1994 vormt de Tonijn een onderdeel van de collectie van het Marinemuseum.

3. Tempelzaal

Leidse kiezers hebben dit jaar de mogelijkheid om hun stem tussen de geiten en varkens uit te brengen op een kinderboerderij.

Wie meer van cultuur houdt kan ook stemmen naast de Egyptische tempel in het Rijksmuseum van Oudheden.

Wie dat nog steeds niet origineel genoeg vind, kan een vakje rood kleuren in een rijdende ‘stemcaravan’. Volgens raadslid Greetje van Gruting (VVD) prikkelen al deze locaties Leidenaren om te gaan stemmen.

4. Rijksmuseum

De gemeente Amsterdam wil het ‘nog makkelijker en aantrekkelijker’ maken om te gaan stemmen door onder meer het Rijksmuseum, Museum het Schip en het Aquarium van Artis om te toveren tot stembureau.

De eerste kiezers konden vannacht tussen 00:00 en 01:00 hun stem al uitbrengen in poptempel de Melkweg. Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) liet via Twitter weten dat ze in het Rijksmuseum heeft gestemd.

5. Echte Rotterdammers

Rotterdammers kunnen woensdag hun stem uitbrengen in stemlokaal tussen typische Rotterdamse bezienswaardigheden. De stemhokjes bevinden zich op de tentoonstelling ‘Echte Rotterdammers’ van het Museum Rotterdam.

In 2007 kon er voor de Provinciale Statenverkiezingen nog worden gestemd in de Euromast. De locatie was zeer populair onder de kiezers omdat de entree tot de rest van het gebouw gratis was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.