nederland

Teeven: Volkert van der Graaf wordt op 2 mei vrijgelaten

Door Servaas van der Laan - 26 maart 2014

Twaalf jaar na de moord op Pim Fortuyn wordt Volkert van der Graaf vrijgelaten. De milieuactivist en moordenaar heeft tweederde van zijn straf erop zitten en wordt vervroegd vrijgelaten.

Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag bekendgemaakt.

Voorwaarden

Van der Graaf moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Zo mag hij niet met de pers spreken. Volgens de gevangenis waar Van der Graaf vastzat, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten.

Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en Van der Graaf heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der Graaf tot nu toe zonder problemen verlopen. Vandaar dat het Openbaar Ministerie heeft besloten dat hij op 2 mei zijn cel mag verlaten.

Pim Fortuyn

Op 2 mei is het, op vier dagen na, twaalf jaar geleden dat Van der Graaf LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn van dichtbij door het hoofd schoot op het Media Park in Hilversum.

Een jaar later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Hiervan heeft Van de Graaf tweederde uitgezeten. Eerder is hij al met proefverlof geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.