nederland

‘Tweede overvaller Deurne komt vermoedelijk uit het buitenland’

Door Shari Deira - 31 maart 2014

Bij Marokkaanse jongeren uit Eindhoven bestaat het vermoeden dat de tweede overvaller van juwelierszaak Goldies in Deurne een man uit het buitenland was. Mogelijk gaat het om een man die illegaal in Nederland was.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de vermoedens tegenover de NOS niet bevestigen, maar zegt wel dat de afgelopen dagen geen familieleden of vrienden van de man zich hebben gemeld.

Familie

Het OM denkt ook dat de man uit het buitenland komt en weet vrijwel zeker wie hij is. Voordat er uitspraken worden gedaan over de identiteit van de tweede overvaller, wil het OM bevestiging krijgen van de familie van de man.

De andere overvaller, een twintigjarige man van Marokkaanse komaf uit Eindhoven, wordt in Marokko begraven. Zijn lichaam is maandag vrijgegeven.

In een jongerencentrum in Eindhoven is vandaag een bijeenkomst voor de Marokkaanse jongeren die zaterdag en zondag demonstreerden. Tijdens het protest noemden zij de juweliersvrouw, van wie wordt gedacht dat ze heeft geschoten, ‘moordenaar‘.

Kritiek

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) is zaterdag vooraf geïnformeerd over de vrijlating van het juweliersechtpaar. Hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen heeft de beslissing zelf genomen en vervolgens het college van procureurs-generaal op de hoogte gesteld. Daarna is ook Opstelten geïnformeerd over het besluit.

Er was na de persconferentie zaterdagavond kritiek op het OM. De hoofdofficier zou te snel zijn met zijn ‘conclusie’ dat het echtpaar heeft gehandeld uit noodweer. Dit terwijl Nieuwenhuizen naar eigen zeggen ‘wel zeventien keer’ heeft gezegd dat het oordeel is gebaseerd op de stand van zaken van het onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.