nederland

Urenco: klein aantal protesten toont acceptatie kernenergie

Door Servaas van der Laan - 25 maart 2014

Het is ieders recht om in vrijheid te protesteren in Nederland. Maar het handjevol actievoerders dat dinsdag protesteerde tegen Urenco toont aan dat de acceptatie van kernenergie in Nederland groot is.

Dat zei Anno Keizer, hoofd veiligheidszaken bij Urenco Group dinsdag op de Nuclear Security Summit tegen elsevier.nl.

Acceptatie

‘Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, en het is belangrijk dat er in dit land tegen alles kan worden gedemonstreerd,’ zei Keizer.

Maar de veiligheidsbaas merkte daarbij op dat er in vergelijking met jaren geleden nu nog maar ‘een handjevol’ mensen tegen de verrijking van hoogwaardig uranium protesteert. ‘Het waren er maar een paar,’ zei Urenco-directeur Huub Rakhorst eerder al tijdens een bijeenkomst met de pers op de nucleaire top.

Openheid

Het bedrijf zegt er alles aan te doen om openheid te geven over het onderwerp. ‘Vroeger was straling eng, je kan het niet aanraken, voelen, of ruiken. Wij proberen uitleg te geven. Er komen duizenden mensen per jaar langs voor een rondleiding in Almelo,’ zegt Keizer.

Dinsdag gingen enkele personen in Almelo de straat op om te protesteren tegen kernenergie. Bij de kerncentrale in Petten werden 28 personen gearresteerd omdat ze in de buurt van de kernreactor kwamen. De politie rekende op de komst van activisten en had daarom een noodbevel ingesteld.

Nucleaire veiligheid

Op de nucleaire top wordt maandag en dinsdag gesproken over beveiliging van nucleair materiaal. Over de veiligheid zei Keizer dat het bedrijf de digitale beveiliging op orde heeft.

Rond 16.00 uur wordt de sluitende persconferentie met de slotverklaring van de NSS verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.