nederland

Veertien ziekenhuizen publiceren sterftecijfers niet

Door Shari Deira - 03 maart 2014

Veertien ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers nog niet gepubliceerd, ondanks het aflopen van deadline daarvoor op 1 maart. Zes ziekenhuizen hebben helemaal niets geleverd en zes ziekenhuizen hebben moeite met de berekeningen.

Twee van de veertien ziekenhuizen zijn vrijgesteld van de eis, omdat zij failliet zijn gegaan of minder dan zestig sterfgevallen per jaar tellen.

Regels

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceert geen namen van de ziekenhuizen die de gegevens niet vrijgeven. Het enige bij naam genoemde ziekenhuis is het Ruwaard van Putten in Spijkenisse, dat geen cijfers hoeft te publiceren vanwege het faillissement.

Tegen de ziekenhuizen die zich niet houden aan de regels over publicatie van sterftecijfers neemt de NZa maatregelen. Met het vrijgeven van de cijfers wil de NZa dat patiënten en verzekeraars een indicatie krijgen van de kwaliteit van de zorg.

Uit een inventarisatie van NRC Handelsblad bleek vorige week dat het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gemiddeld het hoogste sterftecijfer heeft, en het Martini Ziekenhuis in Groningen het laagste.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.