nederland

Verschillende meldingen over ronselpraktijken Roermond

Door Shari Deira - 14 maart 2014

Voor de gemeenteraadsverkiezingen komt er geen duidelijkheid over het ronselen van stemmen in Roermond. Het is nog onduidelijk wie het heeft gedaan en in welke mate.

‘Het gaat om meerdere meldingen, en de politie moet die onderzoeken,’ zegt burgemeester Peter Cammaert (CDA) van Roermond vrijdag.

Stempassen

Cammaert verwacht wel dat de politie nog voor woensdag, wanneer de verkiezingen zijn, actie zal ondernemen. Er zijn meldingen binnengekomen dat mensen zijn gezien met ‘grotere aantallen stempassen‘.

‘Ook zijn er meldingen van mensen die bij deuren langs zijn gegaan voor stempassen. En mensen bij wie is aangebeld en om een stempas is gevraagd, hebben zich gemeld,’ zegt Cammaert.

Hij roept kiezers en politici op nu ‘geen Baantjer te gaan spelen’. ‘Laat het onderzoek aan de politie en justitie over, maak er geen politiek van.’

Stemmen

Donderdag maakte Cammaert bekend dat er sprake is van ronselpraktijken in zijn gemeente. De burgemeester wilde toen geen duidelijkheid geven over wat de ronselpraktijken precies inhielden. Het is onduidelijk voor welke partij stemmen worden geronseld.

Ook in Heusden waren er berichten over het ronselen van stemmen. In Soest is PvdA-fractieleider Osman Suna tegen de lamp gelopen tijdens het ronselen van stemmen onder allochtonen. Hij is inmiddels opgestapt en de politie onderzoekt de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.