nederland

Video met ‘executie’ Geert Wilders zorgt voor ophef

Door Tom Reijner - 18 maart 2014

Een 27-jarige rapper uit Friesland heeft een filmpje gemaakt waarin hij PVV-voorman Geert Wilders laat ‘gijzelen’ door terroristen. Op het eind wordt de PVV’er ‘geëxecuteerd’.

De uitvoerende van het lied is de rapper ‘Hozny’, die tegen RTL Nieuws zegt dat zijn rap niet bedoeld is als bedreiging. Het moet eerder worden gezien als ‘een koekje van eigen deeg’. Hij wil Wilders ‘wakker schudden’, zodat hij ‘normaal gaat doen’.

Blonde pruik

In het filmpje is te zien dat een man met een blonde pruik twee pistolen tegen zijn hoofd krijgt. Daarna gaat het beeld op zwart en is er een schot te horen. Premier Mark Rutte (VVD) spreekt zijn afschuw uit.

‘Walgelijk,’ zegt Rutte, ‘echt vreselijk. Wij zijn een hele open democratie en Geert Wilders, Alexander Pechtold, wij allen moeten ons werk in openheid kunnen doen. Als dan een of andere idioot dit soort filmpjes maakt, ik heb er geen woorden voor.’ Wilders zelf gaat aangifte doen tegen de rapper, meldt RTL Nieuws

Giftig

Dinsdagochtend zei PVV-Kamerlid Harm Beertema geweld te vrezen tegen Wilders en zijn partijgenoten. De vergelijkingen van de PVV-leider met Adolf Hitler leiden volgens hem tot een ‘heel giftig klimaat’.

Volgens Beertema wordt Wilders net zo gedemoniseerd als Pim Fortuyn, vlak voor de moord op de LPF-politicus in 2002. Getrokken parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en Adolf Hitler kunnen geweld uitlokken van ‘de Volkert van der Graafs of linkse activisten van deze wereld’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.