nederland

Vooral allochtonen hebben baat bij voorkeurstemmen

Door Shari Deira - 27 maart 2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben vooral allochtone kandidaten baat gehad bij voorkeurstemmen. Vele tientallen lokale politici komen in de gemeenteraad, terwijl zij op een onverkiesbare plek stonden.

De meeste van deze kandidaten zijn allochtoon, blijkt donderdag uit een inventarisatie van de NOS. Zeker 74 allochtone politici die op een onverkiesbare plek stonden, komen toch in de gemeenteraad dankzij voorkeurstemmen.

PvdA

Uit het onderzoek blijkt dat vooral allochtone mannen profiteren van voorkeurstemmen: 59 tegenover 15 vrouwen. Met name Nederlanders met een Turkse achtergrond kregen veel voorkeurstemmen (53).

De andere politici zijn overwegend van Marokkaanse afkomst en een enkeling is Surinaams, Antilliaans of Somalisch. Het gaat in de meeste gevallen om PvdA-politici.

De PvdA’er Selami Coskun uit Roermond haalde zelfs meer voorkeurstemmen dan zijn lijsttrekker. Bij Verenigd Arnhem kreeg de nummer 3 van de lijst, Mustafa Eroglu, de enige zetel in de gemeenteraad.

Vrouwen

In 2012 bleek uit onderzoek van politicologen Rudy Andeweg en Joop van Holsteyn dat bij de Tweede Kamerverkiezingen vooral hooggeplaatste vrouwelijke kandidaten profiteren van voorkeurstemmen.

Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat voorkeurstemmen steeds belangrijker worden. In 1946 was 3 procent van de uitgebracht stemmen een voorkeurstem, tegen 10 procent in de jaren zeventig. Inmiddels gaat het om meer dan een kwart van de uitgebrachte stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.