nederland

Voorbereidingen nucleaire top, leiders komen aan (foto’s)

Door Tom Reijner - 23 maart 2014

Steeds meer staatshoofden, regeringsleiders, ministers en hoge functionarissen landen op Schiphol voor de nucleaire top in Den Haag op maandag en dinsdag. Deelnemers uit Nigeria, Georgië, Canada, Singapore, Kazachstan, Indonesië, Armenië en Japan zijn al in Nederland of worden spoedig verwacht.

Dat meldt een woordvoerder van de organisatie zondag. Ook de Amerikaanse president Barack Obama wordt elk moment verwacht, maar wanneer de Air Force One – het presidentiële vliegtuig van Obama – precies landt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Scherm

De Chinese president Xi Jinping is al in Nederland, en wel voor een staatsbezoek. Zaterdagavond kreeg hij een staatsbanket aangeboden door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Kort voordat de president en zijn echtgenote bij het Paleis op de Dam in Amsterdam aankwamen, zetten Chinese beveiligers plots een groot scherm neer voor de ingang van het paleis, dat moest voorkomen dat de Chinese president demonstranten zouden zien die zich op de Dam hadden verzameld. Dat scherm kwam ook voor de gemeente als een verrassing, zegt een woordvoerder. Toen de president en zijn gevolg binnen waren, verdween de afzetting weer.

Zondagmorgen had de president een ontmoeting met premier Mark Rutte (VVD). Op het Catshuis spraken de twee onder meer over de aanstaande top in Den Haag. Ook zei Xi Jinping  Nederland te zien als ‘de poort van Europa’ –  zijn bezoek is vooral ook een handelsmissie. In zijn kielzog komen zo’n tweehonderd zakenmensen mee.

Veiligheid

In totaal komen naar de nucleaire top in Den Haag zeker achtenvijftig wereldleiders, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten. Om dat enorme aantal deelnemers in goede banen te leiden, gaat Den Haag – en ook Amsterdam maandag wegens het geplande bezoek van Obama – nagenoeg op slot.

Omdat de Amerikaanse president naar verwachting het Rijksmuseum bezoekt, moeten omwonenden binnenblijven. Het is verboden om op het balkon of het dak te gaan staan. Ook moeten de ramen gesloten blijven. De politie mag daarnaast, zonder aankondiging vooraf, huizen betreden om op te zoek gaan naar explosieven.

Achtduizend militairen en dertienduizend politieagenten worden ingezet om de top veilig te laten verlopen. Het gebied rond het World Forum, het  conferentiecentrum waar wereldleiders en internationale delegaties zullen overleggen, is hermetisch afgesloten. De Nucleair Security Summit is de grootste top die ooit in Nederland is gehouden.

Files

Rijkswaterstaat adviseert iedereen dan ook om de komende dagen niet naar dit deel van de Randstad te komen. Reizigers worden aangeraden met het openbaar vervoer te reizen. Vrijdagochtend zorgden verschillende afzettingen al voor files in Den Haag. Een dag eerder dan gepland werd een belangrijke doorgaande route afgesloten voor het verkeer.

De snelweg van Schiphol naar Den Haag gaat rond de top geheel of gedeeltelijk dicht. De A5 wordt helemaal afgesloten. Op de A4 zijn een paar rijstroken dicht tussen de knooppunten Badhoevedorp en Burgerveen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.