nederland

Vrijgesproken rechters kregen ‘enkele tonnen’ schadevergoeding

Door Anna Vossers - 08 maart 2014

De van meineed en belangenverstrengeling vijgesproken oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg hebben een schadevergoeding gekregen. Volgens ingewijden gaat het om een som van twee tot drie ton.

Dat schrijft De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de oud-rechters ‘in redelijkheid en billijkheid’ een vergoeding hebben gekregen voor de kosten die zij hebben gemaakt.

De twee waren rechters in de langslepende zaak rondom bouwgrond bij Schiphol. Kalbfleisch was topman bij de NMa toen het onderzoek naar hem startte, hij werd toen direct met verlof gestuurd. Zowel de rechtbank als later in hoger beroep het gerechtshof sprak de mannen vrij.

Vrienden

Volgens het OM had rechter Pieter Kalbfleisch een dubieuze rol in een juridisch conflict tussen twee investeerders over bouwgrond rondom Schiphol zo’n twintig jaar geleden. Projectontwikkelaar Chipshol verloor veel geld door een uitspraak van rechter Hans Westenberg.

Het OM denkt dat Pieter Kalbfleisch ervoor heeft gezorgd dat zijn collega Hans Westenberg de zaak kreeg. Onder ede ontkenden Kalbfleisch en Westenberg vrienden te zijn, terwijl de ex-vrouw van die eerste en een griffier de vriendschap bevestigden. Pieter Kalbfleisch was weer goed bevriend met een van de investeerders met wie Chipshol een conflict had.

‘Gedegen onderzoek’

Kalbfleisch noemde de beschuldigingen van Chipshol ‘bijzonder vals en zonder enige grond’ en vindt het ‘goed dat de rechter alle beschuldigingen heeft verworpen’ en dat dat ‘op basis van een gedegen onderzoek van de zaak’ is gebeurd.

Kalbfleisch eiste al snel na het gewonnen hoger beroep een vergoeding voor zijn onkosten en immateriële schade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.