nederland

Zeker tachtig verzorgingstehuizen gaan binnenkort dicht

Door Anna Vossers - 01 maart 2014

Dertien verzorgingstehuizen zijn de afgelopen tijd dichtgegaan, nog eens tachtig hebben al gezegd de deuren te zullen sluiten. In de komende vijf jaar gaan zelfs ongeveer 800 van de 2.000 verzorgings- en verpleegtehuizen dicht.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS en een onderzoek van adviesbureau Berenschot.

Alleen de zwaarste gevallen

De massale sluiting komt doordat ouderen langer thuis blijven wonen, maar ook omdat straks alleen nog mensen die zware zorg nodig hebben, recht hebben om in een verpleegtehuis te worden opgenomen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA), die de plannen van zijn voorganger uitvoert, heeft deze maand nog laten weten dat hij denkt dat veel ouderen met hulp van wijkverpleegkundigen nog thuis kunnen blijven wonen.

Voor de duizenden ouderen die al in zo’n oudereninstelling woonden, die dichtgaat, betekent het dat zij op zoek moeten gaan naar een ander bejaardentehuis of weer zelfstandig moeten gaan wonen, met hulp van thuiszorg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.