nederland

Advocaat juwelier Deurne: er is in blinde paniek geschoten

Door Shari Deira - 13 april 2014

Het doodschieten van de twee overvallers van juwelierszaak Goldies in Deurne was pure noodweer. Advocaat Jan-Hein Kuijpers doet namens zijn cliënten Willy (53) en Marina Sanders (52) hun verhaal over de brute overval, waarbij de twee overvallers om het leven kwamen.

‘Het was een hel. Willy vocht voor zijn leven,’ zegt Kuijpers zondag tegen de NOS. ‘Marina dacht dat haar man werd vermoord. Ze schoot in blinde paniek. Ze voelt zich nu een monster, zegt ze. Maar het kon niet anders.’

Klopjacht

Kuijpers zegt dat zijn cliënten hopen op rust, door hun verhaal te vertellen. ‘Ze willen rust. Ze willen geen demonstraties, geen extreemrechtse spandoeken, geen klopjacht op de mogelijke derde overvaller. Er is niet geschoten op twee Marokkaanse jongens, maar op twee overvallers.’

Volgens Kuijpers wordt dat laatste door ‘een deel van Nederland’ vergeten, en daarom willen Willy en Marina Sanders hun verhaal doen.

Verstand

Marina Sanders liet op de bewuste dag, 28 maart, de jongste overvaller Abdel H. (20) binnen. H. zegt dat hij informatie wil over een horloge en steentjes die hij in de ring van het horloge wil laten zetten. Willy besluit haar man erbij te roepen omdat hij er meer verstand van heeft. Willy Sanders komt de winkel in, en Marina blijft achter.

Als even later weer de bel gaat, denkt Willy even dat er een vertegenwoordiger voor de deur staat die hij eerder heeft gezien, maar al snel wordt duidelijk dat hij het mis heeft. De tweede overvaller Youssef F. (29) heeft een wapen.

Willy probeerde het wapen af te pakken van de tweede overvaller, terwijl H. met pepperspray spuit, maar Willy komt op de grond terecht en wordt geschopt. ‘Later stond een afdruk van de rubberzool van een van de overvallers nog in zijn gezicht. Het merk van de schoen was bijna te lezen, zo hard is hij geschopt,’ zegt Kuijpers. ‘Hij vertelde me dat hij maar aan een ding dacht: ik moet overleven.’

Pistool

Marina hoort en ziet wat in de winkel gebeurt. Een van de overvallers roept: ‘Schiet hem kapot. Schiet hem kapot.’ Ze pakt een Russisch pistool, dat een bekende uit de uitgaanswereld hen heeft aangeboden na een eerdere overval. Het lukt haar in paniek niet om de deur te openen en ze schiet erdoorheen.

‘Ze krijgt de deur op een kier open, wringt haar hand in de spleet en schiet nog eens. Ze ziet haar man in het bloed op de grond liggen, ziet een overvaller en denkt dat ze in zijn richting heeft geschoten.’

Schoten

Het lukt de vrouw uiteindelijk om de deur te openen. Marina staat oog in oog met de overvaller: ‘Ze hebben de pistolen op elkaar gericht, maar zij schiet eerder. Hij wordt geraakt en valt om.’ De andere overvaller was al geraakt door een van de eerdere schoten.

Willy Sanders is ook geraakt door een kogel in zijn hand. ‘Dat hij door een kogel uit haar wapen is getroffen, geeft wel aan dat er sprake was van blinde paniek,’ zegt Kuijpers.

Volgens Kuijpers is Marina Sanders aan de kalmeringsmiddelen vanwege de gebeurtenissen van de afgelopen weken. ‘Ze voelt zich een monster. Ze vindt het verschrikkelijk dat twee jongens dood zijn. Ze denkt de hele dag aan de ouders van die jongens.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.