nederland

Advocaat nabestaanden overvaller: verklaring juwelier eenzijdig

Door Shari Deira - 14 april 2014

Het verhaal over de dodelijke overval in Deurne, is eenzijdig en niet objectief. Advocaat Bénédicte Ficq, die de nabestaanden bijstaat van een van de overvallers, zegt dat advocaat Jan-Hein Kuipers, die het juweliersechtpaar verdedigt, te vroeg was met zijn verhaal.

Dat zegt Ficq maandag tegen verschillende media, waaronder nu.nl. ‘Kuipers heeft de beveiligingsbeelden niet gezien, dus alles wat hij zegt is op basis van de verklaringen van zijn cliënten.’

Paniek

Kuipers zei zondag tegen de NOS hoe zijn cliënten Willy en Marina Sanders de dag van de overval hebben beleefd. Hij zegt dat Marina Sanders in ‘blinde paniek’ heeft geschoten en dat zij zich schuldig voelt.

Ficq zegt dat Kuipers zich niet baseert op een objectief onderzoek. ‘We hebben nu één kant van het verhaal gehoord, de andere kant is helaas niet na te vertellen,’ zegt de advocaat tegen Omroep Brabant.

Marina Sanders zou de eerste overvaller hebben doodgeschoten door een gesloten deur heen, nadat ze een van de overvallers hoorde roepen: ‘Schiet hem kapot, schiet hem kapot.’ Dat vindt Ficq opmerkelijk: ‘De overvaller wiens nabestaanden ik vertegenwoordig, kwam uit Italië en sprak geen woord Nederlands.’

Overvallers

Ficq vindt het goed dat etniciteit ‘uit de discussie‘ is gehaald. Kuipers zei daar zondag over: ‘Er is niet geschoten op twee Marokkaanse jongens, maar op twee overvallers.’ Ficq is het daarmee eens. ‘Het gaat om mensen, niet om bevolkingsgroepen.’

Advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van de twintigjarige overvaller Abdel H. vertegenwoordigt, heeft nog niet gereageerd op het verhaal van kuipers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.