nederland

Afghanistan roept diplomaat terug uit Nederland na vechtpartij

Door Tom Reijner - 23 april 2014

Een Afghaanse diplomaat die is gestationeerd in Den Haag moet terug naar Afghanistan. De derde secretaris van de ambassade was betrokken bij een vechtpartij eind vorig jaar.

De Afghaanse ambassade heeft een schadevergoeding betaald aan het 23-jarige Nederlandse slachtoffer van de 27-jarige diplomaat, meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag.

Straf

De diplomaat zal zijn gedwongen vertrek zeker als een straf zien, zegt de minister. Zo wordt het ook in Afghanistan beschouwd, voegde de minister eraan toe.

De Afghaanse ambassade vond de kwestie ‘bijzonder vervelend’. Maar Timmermans had liever gezien dat de immuniteit van de diplomaat was opgeheven en dat de zaak voor de rechter was gekomen.

De ruzie was in december bij een supermarkt in Zoetermeer. De Nederlander toeterde naar de diplomaat, omdat zijn auto een nabijgelegen parkeerplaats blokkeerde. Een woordenwisseling volgde. Daarop gaf de diplomaat de Nederlander enkele vuistslagen in het gezicht. Bovendien beschadigde hij zijn auto.

Lijst

Eerder vandaag werd bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks een lijst gaat publiceren met de namen van diplomaten die zich ernstig misdragen of hun verkeersboetes niet betalen.

Timmermans wil ook vaker de tankpas van ambassademedewerkers afpakken en bij ernstige misdrijven landen vragen de immuniteit van de betrokken diplomaten op te heffen.

Op die manier kan het Openbaar Ministerie diplomaten die flink over de schreef gaan, strafrechtelijk vervolgen. Wanbetalers kunnen publicatie voorkomen door openstaande boetes en heffingen tijdig te betalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.