nederland

AIVD: twee Nederlandse jihadisten pleegden zelfmoordaanslag

Door Servaas van der Laan - 23 april 2014

Twee jihadisten met een Nederlands paspoort hebben zelfmoordaanslagen gepleegd. Het gaat om terroristische acties in Irak en Syrië.

Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de AIVD.

Burgerdoelen

Eén van de terroristen pleegde een aanslag met een rugzak op een burgerdoel in Irak, de ander liet een autobom ontploffen in Syrië. Beide mannen kwamen bij de aanslagen om het leven. Meer wil de minister niet over de twee terroristen kwijt.

Wel zei Plasterk dat de stroom jihadisten vanuit Nederland voorlopig nog niet is gestopt. Onder hen zijn steeds jongere mensen en in toenemende mate ook vrouwen. Ongeveer dertig jihadisten zijn intussen weer teruggekeerd. Zij worden nauwlettend door de AIVD in de gaten gehouden vanwege mogelijke radicalisering.

Gifgas

Volgens de Turkse onderzoeksjournalist Erkan Metin, die vorige week in Den Haag Tweede Kamerleden toesprak, heeft de Syrische geheime dienst enkele maanden geleden een Nederlander gearresteerd die het gifgas sarin bij zich droeg.

Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat Nederlandse jihadisten zich ook bezig houden met de smokkel van het gevaarlijke zenuwgas in Syrië. Deze berichten zijn nog niet officieel bevestigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.