nederland

Ban Ki-moon veroordeelt moord op pater Van der Lugt

Door Shari Deira - 08 april 2014

De moord op de Nederlandse pater Frans van der Lugt in Syrië is een ‘inhumane daad van geweld tegen een man die heldhaftig het Syrische volk bijstond’. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon veroordeelt de moord op Van der Lugt.

Ban Ki-moon eist dat strijdende partijen en hun aanhangers de veiligheid van burgers verzekeren, ondanks hun religie of etnische achtergrond.

Verlaten

Maandag werd bekend dat de 75-jarige Van der Lugt in Syrië is doodgeschoten. De Nederlander woonde al bijna vijftig jaar in de Syrische stad Homs en weigerde het land te verlaten. Hij wilde het Syrische volk blijven steunen.

Ban Ki-moon zegt via zijn woordvoerder dat de Syrische regering en de gewapende groepen het wettelijk en moreel verplicht zijn om burgers te beschermen.

Sinds het uitbreken van de oorlog is Van der Lugt diverse keren verzocht om Syrië te verlaten, maar hij weigerde. Hij wilde de achtergebleven christenen in Syrië steunen.

Sterven

De broer van Frans van der Lugt, Godfried van der Lugt, zegt in het AD dat het de wens was van de pater om in Syrië te sterven. ‘Het had geen enkele zin om hem over te halen naar Nederland te komen. Ik weet hoe hij karakterologisch ik elkaar stak, ik kende zijn beweegredenen.’

De dood van de Nederlandse pater heeft over de hele wereld indruk gemaakt. Wie verantwoordelijk is voor de moord, is nog onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.