nederland

Bisdom Roermond erkent misbruik door bisschop Jo Gijsen

Door Anna Vossers - 11 april 2014

Het bisdom Roermond erkent dat de vorig jaar overleden voormalige bisschop Jo Gijsen twee jongens heeft misbruikt. Bisschop Frans Wiertz biedt de slachtoffers zijn excuses aan.

Wierts spreekt vrijdag in een verklaring zijn verdriet uit dat ‘de latere kerkelijke positie en voorbeeldfunctie van oud-bisschop Jo Gijsen beschadigd zijn’.

De vorig jaar overleden voormalig bisschop van Roermond, Jo Gijsen, heeft tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens betast, schrijft het Katholiek Nieuwsblad vrijdag. Het is de eerste keer dat een dergelijke klacht tegen een Nederlands bisschop hier gegrond is verklaard door de kerk.

Twee slachtoffers

De slachtoffers van Gijsen zijn een oud-leerling van het jongenspensionaat in Kerkrade, die eenmalig door Gijsen onzedelijk is betast, en een toen ongeveer 9-jarige jongen uit de parochie in Valkenburg waar Gijsen tot 1959 kapelaan was.

Het toen 9-jarige kind moest Gijsen vaak brieven brengen van zijn vader. Gijsen heeft hem meerdere keren onzedelijk betast.

Het slachtoffer zegt dat de oud-bisschop hem ook heeft gedwongen tot orale seks, en hem heeft verkracht, maar daarvoor is geen ondersteunend bewijs gevonden. ‘Waarmee overigens bepaald niet gezegd wil zijn dat de door klager gestelde handelingen niet waar zouden zijn,’ stelt de klachtencommissie.

Gijsen zelf heeft altijd ontkend de jongen te kennen, en diende zelfs een klacht tegen hem in wegens smaad.

Geen bewijs voor gluren

Klachten dat Gijsen zou hebben toegekeken terwijl een leerling zich bevredigde, zijn volgens de commissie onvoldoende ondersteund door bewijs.

Jo Gijsen was van 1972 tot begin 1993 bisschop van Roermond. Hij stopte daar officieel met werken om gezondheidsredenen. Een paar jaar later werd hij bisschop op IJsland. Hij overleed vorig jaar in Sittard.

Paus

Eerder op vrijdag heeft paus Franciscus om vergeving gevraagd voor de schade die sommige priesters hebben aangericht door het seksueel misbruik van kinderen. Volgens de paus is er sprake van ‘morele beschadiging’.

De paus deed zijn uitspraak op Radio Vaticaan. ‘Ik voel me gedwongen het persoonlijk op me te nemen om vergiffenis te vragen.’

Het is de meest verregaande uitspraak die paus Franciscus ooit over het onderwerp deed. De Argentijn zegt dat hij geen stap terug wil doen wat betreft het bestrijden van het probleem.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.