nederland

Bisdom Roermond wist al maanden van misbruik Jo Gijsen

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

Het bisdom Roermond wist al sinds 11 februari dit jaar dat oud-bisschop Jo Gijsen twee jongens heeft misbruikt in de jaren zestig. Het bisdom voelde zich niet genoodzaakt dit naar buiten te brengen.

Dat erkent een woordvoerder van het bisdom zaterdag.

Uitspraak

Op 11 februari deed de zogenoemde Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de Rooms Katholieke kerk uitspraak in een zaak tegen Gijsen.

‘De procedure is, dat zowel het bisdom als het slachtoffer dat geklaagd heeft hiervan direct op de hoogte wordt gebracht’, zei de woordvoerder.

Niet te koop lopen

Het bisdom zegt met zulke informatie niet ‘te koop te lopen’. ‘We treden hiermee niet actief naar buiten, dat lijkt mij begrijpelijk.’

het bisdom treedt niet actief naar buiten met privacygevoelige informatie. ‘We willen de slachtoffers geen publiciteit bezorgen waaraan ze geen behoefte hebben.’

De vorig jaar overleden voormalig bisschop van Roermond, Jo Gijsen, heeft tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens betast, schrijft het Katholiek Nieuwsblad vrijdag. Het is de eerste keer dat een dergelijke klacht tegen een Nederlands bisschop hier gegrond is verklaard door de kerk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.