nederland

Brand Veluwe beschadigt minder natuur dan gedacht

Door Anna Vossers - 21 april 2014

De natuurbrand in nationaal park De Hoge Veluwe heeft een kleiner gebied beschadigd dan zondag werd gedacht. 300 tot 350 hectare is afgebrand.

Het gebied dat werd getroffen is groter, 527 hectare, maar de brand heeft delen ongemoeid gelaten, zegt een woordvoerder van de brandweer maandag. ‘Na inspectie met het blote oog en vanuit een helikopter, schatten we dat er zo’n 300 tot 350 hectare is afgebrand. Nog steeds heel erg veel,’ zegt de woordvoerder. Het park is 5.400 hectare groot.

Regen

Het is nog altijd niet bekend hoe de heidebrand op Eerste Paasdag is ontstaan. De politie en brandweer hebben geen aanwijzingen dat iemand de brand met opzet heeft gesticht.

De brand is sinds zondagavond 21.00 uur onder controle en is vannacht niet opnieuw opgelaaid. De brandweer houdt nog enkele plekken in het gebied in de gaten. Naar verwachting gaat het maandagmiddag regenen, wat zou betekenen dat het werk van de brandweer voorbij is.

Open

Het zuiden van het park blijft maandag nog dicht, maar de wegen rondom het natuurgebied zijn weer open en via de ingangen bij Otterlo en Hoenderloo kunnen bezoekers weer naar binnen.

Ook het Kröller-Müller Museum opent de deuren weer. Niet alle schilderijen, die uit voorzorg naar een brandveilige ruimte waren gebracht, konden voor opening weer worden opgehangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.