nederland

Brand Veluwe breidt zich uit, museum haalt kunst van muur

Door Tom Reijner - 20 april 2014

De heidebrand in het Nationale Park De Hoge Veluwe is nog altijd niet onder controle, ondanks de inzet van ruim veertig blusauto’s ingezet en ongeveer driehonderd brandweermannen. Honderden hectare bos en heide zijn verwoest.

Dat meldt een woordvoerder van de brandweer zondag. Rond 10.00 uur was er 10 hectare verloren gegaan. Tegen 16.00 uur was dat al ruim 350 hectare. Het park is 5.400 hectare groot.

Weg

De Arnhemseweg N310 van Otterlo naar Arnhem is afgesloten, zodat de brandweer daar, indien noodzakelijk, het vuur kan bestrijden.

De weg loopt aan de westkant van het park en de wind staat die kant op. De afsluiting is preventief, zegt de brandweer, want het vuur heeft de weg (vooralsnog) niet bereikt.

Kunst

De brand breidt zich uit naar richting het Kröller-Müller Museum, dat midden in het natuurgebied ligt. Uit voorzorg heeft het museum de kunstcollectie, met daaronder werken van Vincent van Gogh, van de muur gehaald en ondergebracht in een brandveilig depot. Een woordvoerder verwacht niet dat de brand het museum zal bedreigen. ‘De wind is voor ons in een gunstige richting gedraaid,’ zegt hij.

Eerder op de dag werd besloten het hele park te ontruimen. Medewerkers van het park zijn het gebied ingegaan om bezoekers van het terrein af te halen. Op dat moment waren er volgens de woordvoerder zo’n tweeduizend wandelaars en fietsers in het park. Het Kröller-Müller Museum was zondagochtend nog gewoon geopend, maar moest al snel de deuren sluiten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.