nederland

Broers bekennen: wij pleegden Drentse moorden om geld

Door Tom Reijner - 02 april 2014

De twee broers uit Hoogeveen die worden verdacht van drie moorden in de Drentse plaatsen Exloo en Dwingeloo hebben een volledige bekentenis afgelegd. De reden voor hun moorden zou geld zijn geweest.

Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. Op aanwijzing van één van de verdachten heeft de politie een wapen gevonden in een bos bij Hoogeveen. Waarschijnlijk is dat wapen gebruikt bij de moord op Berend Smit in november 2012.

Hondjes

De twee mannen van 28 en 29 jaar werden begin maart aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op het bejaarde echtpaar Jan en Greet Veenendaal (allebei 77) uit Exloo en Smit uit Dwingeloo.

Het laatstgenoemde slachtoffer werd dood aangetroffen in een bos. Uit onderzoek bleek dat hij op klaarlichte dag was doodgeschoten terwijl hij zijn hondjes uitliet in een natuurgebied.

Spullen

In juli 2013 trof de politie het echtpaar levenloos aan op bed, nadat de kinderen zich zorgen maakten omdat zij maar niets van hun ouders hoorden. Zij bleken in de nacht van 24 op 25 juli te zijn omgebracht.

Al snel bleek dat allerlei spullen uit het huis waren verdwenen, zoals een iPad, laptop, mobiele telefoons en een fototoestel. De politie ging aanvankelijk uit van zelfmoord, maar later bleek dat de man en vrouw, beiden 77 jaar, zijn vermoord.

Eén van de mannen is een oud-beroepsmilitair. Uit afgeluisterde gesprekken kwam naar voren dat zij over beide moordzaken informatie hadden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.