nederland

Burgemeester: Laren geraakt door tragedie Schmittmann

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

Laren is ‘geraakt’ door de moorden en zelfmoord van voormalig ABN-Amro-topman Jan Peter Schmittmann. Volgens burgemeester Elbert Jan Roest (D66) is ‘het verlies niet te bevatten en ondraaglijk’.

Burgemeester Roest sprak zaterdag in de Sint-Jansbasiliek tijdens de begrafenisceremonie van drie leden van het bankiersgezin Schmittmann.

Pijn

‘Lieve Renée, weet dat wij om je heen staan om je te ondersteunen en om je pijn te dragen. Vandaag, maar ook morgen en overmorgen en daarna. Jouw pijn is in heel Laren voelbaar. We zullen proberen je te helpen dit met elkaar te dragen,’ zei Roest tegen de dochter van Schmittmann die niet thuis was toen de bankier zijn gezin om het leven bracht.

Schmittmann werd door de burgemeester omschreven als ‘een man die in zijn professionele leven zoveel grote vraagstukken heeft moeten beantwoorden’, maar die ‘niet in staat is geweest om hulp te zoeken en hulp toe te staan toen het er bij hem zelf echt op aankwam’.

Betrokken

Het gezin was volgens Roest betrokken bij tal van activiteiten en verenigingen in Laren. Zo was Schmittmann actief binnen het bestuur van hockeyclub Laren waar zijn gedode dochter in het gehandicapte-elftal speelde.  ‘Overal worden zij gemist. Op al die plekken waar zij hun voetstappen zetten. Waar de herinnering aan hen ontastbaar, maar diep doorvoelt, aanwezig is.’

Honderden berichten van medeleven, afschuw en betrokkenheid hebben de burgemeester in de afgelopen dagen bereikt. ‘Al die herinneringen aan drie lieve mensen die door een tragische gebeurtenis werden weggenomen. Die ons vertwijfeld achterlaten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.