nederland

Drie Somalische piraten vrijgelaten, maar niet uitgezet

Door Servaas van der Laan - 25 april 2014

Drie voor piraterij veroordeelde Somaliërs zijn vrijgelaten omdat ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten. De drie worden niet uitgezet omdat ze asielprocedures hebben lopen.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vrijdag dat het drietal in aanmerking kwam voor voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Asielprocedure

Voorwaarde voor de vrijlating is dat de Somaliërs rechtmatig in Nederland verblijven. Omdat ze een asielprocedures hebben lopen, is dit voorlopig het geval.

De drie werden, samen met zes anderen, in april 2011 door Nederlandse mariniers opgepakt in de Indische Oceaan. De mariniers wilden een Iraans vissersschip controleren, maar ontdekten dat de vissers werden gegijzeld door een groep zwaar bewapende Somaliërs.

Vuurgevecht

Er ontstond een vuurgevecht waarbij twee piraten om het leven kwamen. De anderen werden opgepakt en afgevoerd. Omdat niet kon worden vastgesteld wie de schoten losten, konden ze alleen voor piraterij worden veroordeeld.

De Somaliërs namen bij aankomst in Nederland van de gelegenheid gebruik door asiel aan te vragen. Deze procedures lopen nog. De staat is in cassatie gegaan. De Somaliërs kunnen de uitspraak van de Hoge Raad in vrijheid afwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.