nederland

Duurzame auto’s blijken miljardensubsidies niet waard

Door Servaas van der Laan - 23 april 2014

Relatief energiezuinige auto’s zijn de vele subsidies en belastingvrijstellingen niet waard. Die conclusie trekt de Nederlandse overheid nu ook.

De vele miljarden die het kabinet in ‘groene auto’s heeft gestopt, hebben nauwelijks een effect gehad op de CO2-uitstoot, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving woensdag.

Duur

Het stimuleren van zuinige auto’s noemt het planbureau ‘effectief maar duur voor de overheid’. Sinds 2006 stimuleert de overheid de aanschaf van energiezuinige auto’s met korting op de aanschafbelasting (bpm).

Dit heeft er inderdaad voor gezorgd dat Nederlanders kleinere auto’s zijn gaan kopen. Maar door het belastingvoordeel worden er per saldo meer auto’s verkocht.

Groen is niet groen

Daar komt bij dat de ‘groene’ auto’s veel minder energiezuinig zijn dan door lobbyisten was voorgesteld. De 4 tot 5 procent uitstootbeperking wordt in elk geval met afstand niet gehaald.

Het streven van het kabinet om de overheidsinkomsten op peil te houden ondanks ‘fiscale vergroening’, blijkt niet echt realistisch te zijn geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.