nederland

Echtpaar krijgt anderhalf jaar celstraf voor fraude met pgb

Door Shari Deira - 01 april 2014

Een echtpaar is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. De man en vrouw hebben zich schuldig gemaakt aan fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb).

Volgens de rechtbank heeft het stel voor zeker 600.000 euro gefraudeerd. Het geld is witgewassen door de aanschaf van vastgoed op Curaçao en het betalen van de salarissen van beide verdachten.

Failliet

De straf voor het echtpaar uit Den Haag komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De man en vrouw fraudeerden tussen 2007 en 2010, toen zij in het bestuur zaten van de thuiszorgorganisatie Stichting Cross Care.

De stichting, die inmiddels failliet is verklaard, zette zich in voor zorgverlening aan alcohol- en drugsverslaafden en mensen met een psychische beperking of depressie. De man en vrouw declareerden tienduizenden uren meer zorg dan werd gegeven.

Ook declareerden zij duurdere zorg dan dat daadwerkelijk werd verleend. In 2009 deed een zorgverzekeraar aangifte van fraude.

Controle

Het pgb is vaker een bron van frauduleuze praktijken geweest. Maandag maakte het Functioneel Parket bekend dat 10 tot 20 procent van de pgb-houders die extra controle krijgen, alsnog afzien van hun budget.

Volgens het OM staat het niet vast dat deze groep ook potentiële fraudeurs zijn. Per jaar wordt er voor enkele tientallen miljoenen euro’s gefraudeerd met het pgb’s, meldde de NOS. De regeling kost jaarlijks zo’n 3 miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.