nederland

Economiestudenten UvA spelen vals bij computertoets statistiek

Door Servaas van der Laan - 15 april 2014

Statistiek is onder universitaire eerstejaarsstudenten niet het meest geliefde vak. Daarom hebben studenten economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) nu een trucje bedacht om de lastige computertoetsen te omzeilen.

Dat schrijft UvA-website foliaweb.nl.

Computerprogramma

Het gaat om vermoedelijk honderden valsspelende economie-studenten aan de UvA. Voor het eerstejaarsvak statistiek konden zij een 0,5 punt extra verdienen door gedurende het semester in het computerprogramma MapleTA wekelijks opdrachten te maken.

In het programma hebben studenten beperkte tijd voor de antwoorden en kunnen vragen maar één keer worden ingevuld. Maar de studenten ontdekten dat het programma eenvoudig voor de gek is te houden door op een andere browser in te loggen. Hier vulden zij de vragen in, zagen de antwoorden en kopieerden die vervolgens naar de versie die ze ‘inleverden’.

Sneller dan de docent

De valsspelers werden ontdekt door docenten die niet begrepen hoe het kon dat studenten de vragen sneller invulden dan ervaren docenten.

De toets is voor alle studenten ongeldig verklaard. Wie kan aantonen niet te hebben valsgespeeld, kan bezwaar aantekenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.