nederland

Eerste zomerse dag op komst: vrijdag mogelijk 25 graden

Door Tomasz Blom - 24 april 2014

Na een wisselvallige donderdag, gaan de temperaturen vrijdag naar zomerse waarden. Koningsdag belooft zaterdag, met iets lagere temperaturen, een zachte lentedag te worden.

Na het weekend zakt het kwik naar een graad of 15. Dat melden diverse weersites.

Zomers

Volgens het KNMI blijft het vrijdag op de meeste plaatsen droog. Het instituut voorziet daarbij temperaturen van zo’n 23 graden. Weeronline voorspelt zelfs waarden die 2 graden hoger liggen.

Indien het kwik vrijdag in De Bilt oploopt naar 25 graden is er sprake van de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Aan het eind van de dag neemt de buienkans toe.

De temperatuur ligt op Koningsdag tussen de 18 en 21 graden. De zon komt geregeld tevoorschijn. In de middag en avond kunnen enkele buien de kop opsteken.

Zadelgebied

Weerplaza.nl verklaart het gematigde weerbeeld door het zogenoemde zadelgebied waarin Nederland zich bevindt. Ver ten noorden en zuiden van ons land liggen hogedrukgebieden en ver ten westen en oosten lagedrukgebieden.

Hierdoor heeft geen van deze systemen grip op ons weer en ontstaat boven Nederland een soort ‘weers-niemandsland’. Volgens weerplaza komt er pas zaterdag verandering in deze situatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.