nederland

Eigenaar bedrijf ‘Nederlandse werknemers’: vacature is stunt

Door Shari Deira - 13 april 2014

De advertentie met de tekst ‘wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers’ was een stunt van de eigenaar van het bedrijf om aandacht te vragen voor discriminatie. Wesley de Laat was geïnspireerd door de Europese week tegen discriminatie.

Tegen The Post Online zegt De Laat: ‘Iedereen is erin gestonken. Schitterend, echt schitterend.’

Eerder deze week berichtten diverse media, waaronder elsevier.nl, over een advertentie die tot veel commotie leidde. De Laat publiceerde de vacature in verschillende regionale kranten en in de Volkskrant zei De Laat dat hij zelf mag bepalen wie voor hem werkt.

De Laat zei dat hij onderzoek had gedaan onder zijn klanten, waaruit bleek dat een meerderheid liever wordt geholpen door autochtone Nederlanders. Dat onderzoek is nooit uitgevoerd.

Begrip

Diverse actualiteitenprogramma’s nodigden De Laat uit om te praten over de vacature en hij schoof uiteindelijk aan bij Pauw & Witteman. Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) reageerde vrijdag op de ophef. Hij zei geen begrip te hebben voor De Laat, die zei zich te baseren op de uitkomst van een klantenonderzoek.

De Laat is hartpatiënt en heeft naar eigen zeggen te maken gehad met discriminatie op de arbeidsmarkt. ‘Vanwege mijn eigen ervaring met discriminatie was het voor mij belangrijk dat er iets gedaan moet worden aan discriminatie door werkgevers. Dat is mijn hele punt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.