nederland

Herdenking ‘Palestijnse Holocaust’ niet in moskee Hilversum

Door Shari Deira - 29 april 2014

Het symposium ter herdenking van de ‘etnische zuivering van Palestina’ op 4 mei in de moskee Al-Amal gaat niet door. De moskee is te klein voor het grote aantal bezoekers dat wordt verwacht.

Dat heeft de gemeente Hilversum dinsdag bekendgemaakt, na een gesprek met het bestuur van de moskee over de kwestie.

Overtuigen

Eerder vandaag werd bekend dat burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum het moskeebestuur ervan probeerde te overtuigen om de herdenking niet door te laten gaan.

Het moskeebestuur laat weten ‘voorstander te zijn van een open dialoog’, maar het vreest een te grote toeloop door de ophef die over de bijeenkomst is ontstaan. Zij gaan nu op zoek naar een andere locatie.

Tijdens het symposium wil de Al-Amalmoskee willen de organisatoren de ‘schaduwholocaust‘ van Palestijnen herdenken. Deze zou hebben plaatsgehad tijdens de stichting van de staat Israël in 1948. Broertjes vond de lezing ‘zowel wat betreft inhoud als timing’ gevoelig liggen.

Klachten

Tegen de herdenking waren tientallen bezwaren ingediend. Bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël zijn meer dan honderd klachten binnengekomen. De PVV in de Tweede Kamer vroeg de ministers van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken om de moskee in Hilversum te sluiten.

Tijdens de bijeenkomst zouden Abdul-Jabbar van de Ven, een radicale moslimprediker die in 2004 Geert Wilders op televisie dood wenste, en Abou Hafs, zanger van islamitische liederen, te gast zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.