nederland

Hilversum wil geen herdenking Palestijnse ‘Holocaust’ in moskee

Door Tom Reijner - 29 april 2014

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) probeert een lokale moskee ervan te overtuigen een Palestijnse herdenkingsdienst die op 4 mei tijdens de Dodenherdenking moet worden gehouden, uit te stellen.

Dat zegt een woordvoerder van Broertjes, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Gevoelig

De burgemeester noemt de samenkomst ‘gevoelig’. ‘Zowel wat betreft inhoud als timing. We proberen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met alle belangen,’ zegt Broertjes.

‘Ook gaan politie en gemeente zo snel mogelijk met het moskeebestuur in overleg, onder andere over een andere datum.’

Bezwaren

Tegen de Nakba-herdenking, die volgens de organisatie de ‘schaduwholocaust’ van Palestijnen aan de orde stelt, zijn ruim veertig bezwaren ingediend. Het Platform Bewust Moslim wil op 4 mei, de Nationale Dodenherdenking, een bijeenkomst organiseren in moskee Al-Amal, om zo de ‘etnische zuivering van Palestina’ te herdenken.

Die zogenoemde ‘etnische zuivering’ wordt verbonden met de oprichting en vorming van de staat Israël in 1948. Tijdens de geplande bijeenkomst zijn Abdul-Jabbar van de Ven, een bekende radicale moslimprediker die in 2004 Geert Wilders op tv dood wenste, en Abou Hafs, zanger van Islamitische liederen, te gast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.