nederland

Imam: islamitische plicht om derde overvaller aan te geven

Door Anna Vossers - 11 april 2014

De imam van de Al Fourqaanmoskee in Eindhoven heeft tijdens het vrijdaggebed gezegd dat het de maatschappelijke en islamitische plicht is, voor wie hem kent, om de derde verdachte van de overval op de juwelier in Deurne aan te geven.

De imam zei ook dat hij niet gelooft dat zijn naam breed bekend is binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven. Moskeegangers hebben vrijdag verslag gedaan van de opmerkingen.

Wilders

PVV-voorman Geert Wilders heeft vrijdag opgeroepen tot de arrestatie van een Eindhovense buurtvader, die bij Omroep Brabant zei dat hij van buurtgenoten wel een beeld heeft gekregen van wie de derde betrokkene is, maar dat hij zelf geen aangifte doet. De buurtvader riep de man op zich zelf bij de politie te melden. Wilders heeft Kamervragen over de buurtvader gesteld.

De buurtvader, Abdellah Oualkaid, zegt dat hij alles wat hij weet over de mogelijke derde betrokkene al bij de politie heeft verklaard. Zijn vermoeden over de identiteit van de dader ‘is enkel giswerk geweest op basis van opinies’, zegt hij tegen het Eindhovens Dagblad.

Overval

Precies twee weken geleden overvielen twee mannen juwelier Goldies uit Deurne. Mogelijk was er nog een derde betrokkene, die op wacht stond.

Het overvallen juweliersechtpaar schoot de overvallers dood. Juridisch gezien zijn zij verdachten van de dood van de overvallers, maar het Openbaar Ministerie heeft al laten weten dat het er sterk op lijkt dat de twee uit noodweer handelden.

Het is niet duidelijk wie van het echtpaar heeft geschoten. De juweliers hadden geen vuurwapenvergunning.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.