nederland

Is ‘strafblad’ juwelier Deurne relevant voor de rechtszaak?

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

Juwelier Willy S. in wiens zaak vorige maand twee overvallers werden doodgeschoten, zou in 2004 zijn veroordeeld voor poging tot doodslag. Maar is zijn eventuele veroordeling relevant in deze zaak?

De Volkskrant meldde zaterdagochtend op basis van een openbaar, maar niet gepubliceerd vonnis, dat S. in 2004 is veroordeeld voor poging tot doodslag.

Lage straf

Hij zou in 2003 in Deurne een dorpsgenoot ‘achttien keer tegen het hoofd hebben geslagen’ en met een schoen ‘in het gezicht hebben getrapt’. Voor deze daad zou S. de opmerkelijk lage straf van drie maanden onvoorwaardelijk hebben gekregen.

Wat er precies is voorgevallen 11 jaar geleden, en of het inderdaad om de juwelier gaat, is niet met zekerheid te zeggen. Het vonnis komt niet in de database van rechtspraak.nl voor.

Naamloos vonnis

Advocaat Peter Plasman, die de nabestaanden van overvaller Abdel bijstaat, zegt inderdaad een vonnis onder ogen te hebben gekregen van journalisten van de Volkskrant.

Dit stuk leek in de ogen van Plasman authentiek, maar de namen zijn erin weggelaten. Onduidelijk is dus dat de veroordeelde ook daadwerkelijk Willy S. is. ‘Maar aangezien zijn advocaat (Jan Hein Kuijpers) het criminele verleden van zijn cliënt niet ontkent, lijkt het aannemelijk dat het waar is,’ zegt Plasman.

Irrelevant

Kuijpers, nog onbereikbaar voor elsevier.nl, lijkt het feit inderdaad niet te ontkennen. Tegen NRC Handelsblad zegt de raadsman dat de veroordeling van S. ‘niet relevant is’. Het was immers zijn vrouw die heeft geschoten en niet S.. ‘En zij heeft geen strafblad, en dat is wel relevant.’

Bovendien wijst Kuijpers erop dat er sprake is van noodweer. Hij verwacht dat de juwelier volgende week niet meer zal worden aangeduid als verdachte. De juweliersvrouw blijft dat vermoedelijk wel. Het Openbaar Ministerie weigert inhoudelijk op de zaak te reageren. De Volkskrant laat weten dat het gewoon om een openbaar vonnis gaat. De rechtbank van Den Bosch was zaterdag onbereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.