nederland

Jihadist die poseerde met afgehakt hoofd mag land niet meer in

Door Shari Deira - 03 april 2014

Een Nederlandse jihadist die in Syrië poseert op foto’s met afgehakte hoofden mag Nederland niet meer in. De man van Iraakse afkomst uit Almere poseerde op foto’s met afgehakte hoofden.

‘Het verblijfsrecht van betrokkene is beëindigd en hem is door de Immigratie en Naturalisatiesdienst een inreisverbod opgelegd voor de duur van twintig jaar,’ schrijft minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) in antwoord op Kamervragen.

Foto’s

Als de man toch terugkeert naar Nederland, zal het Openbaar Ministerie onderzoeken of er aanknopingspunten zijn om de jihadist voor oorlogsmisdaden te vervolgen.

Op internet circuleren foto’s (let op: zeer schokkend) van de man uit Almere, waarop hij poseert met afgehakte hoofden. Opstelten zegt dat hij ‘met afschuw’ heeft kennisgenomen van de beelden.

Bewijs

De jihadist zou in 2011 twee weken hebben vastgezeten in Nederland op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Hij werd vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs, en ging naar Syrië om te vechten tegen het regime.

Of de man, die zichzelf Khalid noemt, de hoofden zelf heeft afgehakt, is niet duidelijk. Toen hij in Nederland woonde, zou hij medicijnen hebben gekregen tegen schizofrenie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.