nederland

Koningsdag 2014: gezellige drukte in grote steden

Door Shari Deira - 26 april 2014

Op deze eerste echte Koningsdag is Nederland massaal naar de grote steden afgereisd. De veelal in oranje uitgedoste feestvierders gingen al vroeg op pad, en namen vooral de trein.

Amsterdam was ook dit jaar het populairst onder de feestvierders. De NS heeft vandaag ongeveer 270.000 mensen met de trein naar de hoofdstad vervoerd. Dat aantal is vergelijkbaar met dat van Koninginnedag in 2011 en 2012.

Treinen

De NS reed al vanaf vrijdag met de speciale Oranjedienstregeling en dat lijkt goed uit te pakken. Hoewel de treinen propvol zitten, rijden de meeste op tijd en zijn er weinig problemen op het spoor. Reizigers klagen wel over vieze treinen. Dat komt door de stakende schoonmakers.

Behalve Amsterdam is ook Eindhoven een populaire bestemming deze Koningsdag. Zo’n 40.000 mensen reisden af naar de stad die elk jaar verschillende oranjefestiviteiten organiseert.

Feest

Ook in Breda is het druk, meldt een gemeentewoordvoerder. Daar werd dit jaar het grote muziekfeest van radiozender 538 georganiseerd, waar in totaal 40.000 kaarten voor zijn verkocht. Het feest werd voorheen altijd op het Museumplein in Amsterdam gehouden.

Ondanks de enorme drukte in de grote steden, hebben zich vandaag geen grote incidenten voor gedaan. Ook Koningsnacht is in de meeste steden relatief rustig verlopen, op enkele arrestaties voor bijvoorbeeld openbare dronkenschap na.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.