nederland

Marokkaanse gemeenschap veroordeelt protest jongeren Deurne

Door Servaas van der Laan - 01 april 2014

Het Landelijk Beraad Marokkanen neemt met ‘100 procent afstand’ van de protestacties die Marokkaanse jongeren afgelopen weekend hielden tegen het Openbaar Ministerie (OM). ‘Het wordt tijd dat die jongens zich eindelijk eens fatsoenlijk gaan gedragen’.

Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), bekend van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, vindt dat de acties van Marokkaanse jongeren ‘ver over de grens gaan’. ‘Jongeren van Marokkaanse origine moeten zich eens fatsoenlijk gaan gedragen,’ zegt woordvoerder Brahim Bourzik.

Criminaliteit

Het LBM, dat door 25 verschillende Marokkaans-Nederlandse organisaties wordt ondersteund, is niet geïnteresseerd of het OM er goed aan heeft gedaan om de achtergrond van een van de twee gedode overvallers prijs te geven.

‘Dat is niet interessant. Het OM zal daarvoor zijn redenen hebben gehad. De belangrijkste vraag blijft wat de samenleving gaat doen om Marokkaanse jongeren perspectief op werk te bieden, zodat iets gedaan kan worden aan de criminaliteitsstatistieken.’

Vijf voor twaalf

Volgens Bourzik is het ‘vijf voor twaalf’ en weten veel ouders van Marokkaanse origine niet wat ze met hun ongehoorzame kinderen moeten doen. Criminaliteit en schooluitval komt onder Marokkaanse jongeren ongewoon vaak voor.

Afgelopen weekend gingen tientallen Marokkaanse jongeren de straat op naar aanleiding van de overval op juwelier Goldies in Deurne waarbij de twee daders werden doodgeschoten. De jongeren maakten de juweliersvrouw uit voor moordenaar. De politie heeft de actie beëindigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.