nederland

‘Meer dan 1 miljard aan meevallers voor kabinet op zorg’

Door Tom Reijner - 16 april 2014

Op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid zijn meevallers die in totaal oplopen tot meer dan 1 miljard euro. De meevallers zijn te danken aan goedkoper medicijngebruik.

Dat melden bronnen rond het zorgoverleg tussen kabinet en D66, ChristenUnie en SGP, die worden gerekend tot de zogenoemde ‘constructieve’ oppositiepartijen, woensdag.

Overeenkomst

De zorgwoordvoerders van die partijen en van de VVD en PvdA zitten samen met minister van Gezondheidszorg Edith Schippers (VVD) op haar ministerie. Zij hopen daar op korte termijn tot een zorgovereenkomst te komen.

In elk geval gaan de gesprekken vanavond nog door. Een deel van de meevallers wordt ingezet voor de verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg de komende jaren. Daarvoor is 360 miljoen euro beschikbaar in 2015, in de jaren erna vermindert dat bedrag tot 200 miljoen per jaar.

Goedkoper

Ook wordt gesproken over de ziekenhuiszorg en de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om goedkoper zorg in te kopen. De VVD en Schippers willen regelen dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om 80 procent te vergoeden van een behandeling die elders veel goedkoper en net zo kwalitatief had gekund.

De liberalen vinden het niet goed dat de premiebetaler moet opdraaien voor bijvoorbeeld een afkickprogramma op de Antillen. Maar vooral de ChristenUnie ziet gevaren bij het vergroten van de macht van de zorgverzekeraars.

Langdurige zorg

De langdurige zorg is nog onderwerp van de onderhandelingen van de vijf partijen met staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

Zij zaten woensdagochtend al om de tafel en zullen hun gesprekken waarschijnlijk woensdagavond vervolgen. Het is goed mogelijk dat de fractievoorzitters van de vijf partijen nog nodig zijn om een akkoord te bekrachtigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.