nederland

Meer schade door Ajaxfans: negen metro’s gesloopt

Door Tomasz Blom - 28 april 2014

De Amsterdamse vervoerder GVB heeft aangifte gedaan van de vernieling van negen metrostellen door feestende Ajaxsupporters. Onder meer het plafond van de gloednieuwe Metropolis-metro werd er volledig uitgetrokken.

Dat zegt de GVB-woordvoerder tegen RTL nieuws.

Feestje

De vernielde metro’s hebben allemaal schade aan de binnenkant. Volgens de woordvoerder heeft de doorgedraaide Ajaxaanhang vooral stoelen los getrokken. ‘Wat een feestje had moeten zijn, ontaarde in een slooppartijtje.’

Daarnaast is er zondagavond een ruit van een tram ingegooid met een steen. Het is nog onduidelijk of deze schade ook gerelateerd is aan de uitbundige Ajaxsupporters.

Een inschatting van de totale schade kan het GVB nog niet geven. Door de inzet van reservematerieel en hard doorwerkende reparateurs heeft het bedrijf voorkomen dat reizigers vanochtend last hadden van de schade.

Boete

Het Openbaar Ministerie maakte maandag bekend dat alle honderd Ajaxhooligans die zondag in Amsterdam en Utrecht zijn gearresteerd, weer op vrije voeten zijn. De 70 supporters die vuurwerk in hun bezit hadden en de raddraaiers die vernielingen aan de Spiegelstraat aanrichtten zijn heengezonden met een boete.

Justitie beraadt zich nog of de overige 30 supporters die zijn aangehouden op verdenking van het slopen van de NS-trein tussen Almelo en Amsterdam vervolgd worden. De NS heeft aangekondigd de 40.000 euro schade op de groep te gaan verhalen. Zo’n 700 zitplaatsen zijn vernield.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.