nederland

Minister Timmermans wil zwarte lijst met asociale diplomaten

Door Tomasz Blom - 23 april 2014

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat jaarlijks een lijst publiceren met diplomatieke organisaties waarvan medewerkers verkeersboetes niet betalen of betrokken zijn bij ernstige strafrechtelijke incidenten.

Daarnaast zal vaker worden verzocht om intrekking van de onschendbaarheid van zich misdragende buitenlandse diplomaten. Op deze manier kan het Openbaar Ministerie diplomaten die flink over de schreef gaan, strafrechtelijk vervolgen. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

Wanbetalers

Voorafgaand aan het jaarlijkse overzicht zal het ministerie de wanbetalers aansporen hun boetes en heffingen tijdig te betalen, zodat ze publicatie kunnen voorkomen. Het departement overlegt nog met de gemeente Den Haag of gemeentelijke boetes ook op de lijst kunnen.

Eerder maakte het ministerie al bekend de taxfree-tankpassen van niet-betalende diplomaten in te trekken. Hierdoor kunnen wanbetalers minder eenvoudig belastingvrij tanken. Volgens minister Timmermans wijzen ervaringen in andere landen uit dat deze maatregel zeer effectief is.

Immuniteit

De minister maakt verder bekend dat ernstige strafbare feiten, zoals mishandeling of het veroorzaken van lichamelijk letsel bij rijden onder invloed, veel vaker zullen resulteren in een verzoek tot opheffing van immuniteit. Nu komt het zelden voor dat diplomaten hun onschendbaarheid kwijtraken.

Indien een land weigert de immuniteit in te trekken, zal het ministerie proberen de diplomaat Nederland uit te zetten.

Verdrag van Wenen

Minister Timmermans zegt dat Nederland hecht aan het Verdrag van Wenen uit 1961 dat de immuniteit van diplomaten regelt en erkent dat er grenzen zijn aan de maatregelen die de overheid kan nemen. Volgens de minister betekent immuniteit niet ‘dat de lokale wet- en regelgeving niet van toepassing is’. Binnen de beperkingen van het Weense verdrag wil minister Timmermans daarom ‘alle mogelijkheden die er zijn, benutten’.

De minister benadrukt dat het over het algemeen meevalt met het gedrag van de twintigduizend buitenlandse diplomaten in Nederland. Zo kregen gezanten in vergelijking met de gemiddelde Nederlander, ruim de helft minder verkeersboetes opgelegd in 2013. Het aantal strafrechtelijke incidenten lag eveneens ver onder het gemiddelde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.