nederland

Moslims herdenken ‘Palestijnse Holocaust’ toch op 4 mei

Door Shari Deira - 30 april 2014

De herdenking van de ‘Palestijnse Holocaust’ op 4 mei gaat toch door, alleen niet in de Al-Amalmoskee in Hilversum. De organisator gaat op zoek naar een andere locatie.

Het Platform Bewust Moslim zegt dat de herdenking op een geheime locatie zal zijn, meldt de NOS. ‘We voelen ons genoodzaakt deze werkwijze te hanteren, om te voorkomen dat de gemeente weer druk zal uitoefenen op de locatiehouder om zo het evenement te annuleren,’ zegt de organisator.

Gevoelig

Dinsdag werd bekend dat burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) van Hilversum wilde voorkomen dat de herdenking op 4 mei, de dag van de dodenherdenking, zou plaatshebben. Hij noemde de samenkomst van de twee herdenkingsdiensten ‘gevoelig’.

De gemeente Hilversum ging in gesprek met het bestuur van de Al-Amalmoskee en het leek erop dat het symposium ter herdenking van de ‘etnische zuivering van Palestina’ toch niet op 4 mei zou zijn. Naar nu blijkt is dat wel het geval.

Ophef

De nieuwe locatie voor de lezing ‘Palestina, de Schaduw-Holocaust’ wordt een paar uur voor aanvang bekendgemaakt.

Het Platform Bewust Moslim wil de ‘schaduw-Holocaust’ van Palestijnen herdenken. Deze zou hebben plaatsgehad bij de stichting van de staat Israël in 1948. De organisator verwacht na alle ophef een grote toeloop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.