nederland

Nabestaanden Srebrenica krijgen 20.000 euro schadevergoeding

Door Servaas van der Laan - 10 april 2014

Het ministerie van Defensie gaat nabestaanden van de drie moslimmannen die in 1995 door Dutchbat-militairen van de compound in Srebrenica werden gestuurd een schadevergoeding betalen van 20.000 euro per persoon. De mannen werden eenmaal buiten de compound door Bosnische Serviërs vermoord.

Dat heeft het ministerie donderdag bekendgemaakt.

Hoge raad

Een schadevergoeding lag in de lijn der verwachtingen nadat de Hoge Raad Nederland definitief mede-verantwoordelijk had gesteld voor de dood van de drie mannen.

De vader en de broer van Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic en elektricien Rizo Mustafic werden in 1995 van de compound in de moslimenclave gestuurd terwijl de militairen wisten dat buiten de veilige muren etnische zuiveringen aan de gang waren.

De drie mannen werden, kort nadat zij waren weggestuurd, door het Bosnisch-Servische leger vermoord.

Schadevergoeding

De Nederlandse staat heeft tot en met de Hoge Raad volgehouden geen verantwoordelijkheid te dragen voor de dood van de drie mannen, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen.

De families Nuhanovic en Mustafic verklaarden dat het ze niet om een schadevergoeding was te doen. ‘Er is geen schadebedrag dat in de buurt komt bij het belang van de uitspraak,’ zei advocaat Liesbeth Zegveld destijds.

De Nederlandse staat  zegt het nu ‘te betreuren wat de families Nuhanovic en Mustafic is overkomen en hoopt dat met het uitkeren van deze schadevergoeding de nabestaanden een verdere stap kunnen zetten in het verwerken van hun verlies’. De hoogte van het bedrag is gebaseerd op het Bosnische recht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.