nederland

Nationale Park De Hoge Veluwe ontruimd wegens heidebrand

Door Tom Reijner - 20 april 2014

In het Nationale Park de Hoge Veluwe woedt sinds zondagochtend vlak bij Hoenderloo een grote heidebrand, die rond 11.00 uur al zo’n 10 hectare van het natuurgebied in de as heeft gelegd. De brandweer en de politie hebben besloten om het gehele park te ontruimen.

Dat meldt een woordvoerder van het park. Medewerkers van het park zijn het gebied ingegaan om bezoekers van het terrein, dat zo’n 5.400 hectare beslaat, af te halen.

Drukte

Eerste Paasdag is traditioneel één van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo’n vijfduizend bezoekers die komen wandelen en fietsen.

Momenteel zijn er volgens de woordvoerder zo’n tweeduizend wandelaars en fietsers in het park. Het Kröller-Müller Museum was zondag nog gewoon geopend, maar zal nu de deuren moeten sluiten.

Blushelikopter

Om de brand op de Veluwe te bestrijden is het ministerie van Defensie gevraagd om een blushelikopter te sturen. Die kan dan met waterzakken de brandhaarden bestrijden.

Volgens een brandweerwoordvoerder is de brandweer bezig de brandhaarden van ‘buitenaf’ te blussen, een klus die moeizaam verloopt door de harde wind. De brandweer probeert te voorkomen dat de vlammen het bos bereiken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.