nederland

Nederlander in verband gebracht met zelfmoord Canadees meisje

Door Anna Vossers - 18 april 2014

Een 35-jarige Nederlander, die drie maanden geleden is gearresteerd in het Brabantse Oisterwijk, zou een Canadees meisje hebben afgeperst en gepest met een naaktfoto die hij van haar maakte. Het meisje, Amanda Todd, pleegde zelfmoord.

Dat schrijven BN De Stem en Omroep Brabant. Amanda Todd’s dood werd voorafgegaan door een YouTube-video die zij maakte en die inmiddels meer 17 miljoen keer is bekeken.

Daarin vertelde zij dat iemand haar in een chatbox overhaalde om voor de webcam haar ontblote bovenlijf te laten staan. Hij maakte een foto en perste haar af. De foto werd wijd verspreid op haar school. Het meisje werd depressief en kreeg angstaanvallen.

Meerdere verdachten

Het Openbaar Ministerie maakte donderdag bekend dat de man was gearresteerd in verband met webcamseks en kinderporno meerdere minderjarige meisjes in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De link met het Canadese meisje, waarover justitie niets meldde, zou aan het licht zijn gekomen nadat zijn computer en router in beslag werden genomen.

De advocaat van de verdachte erkent dat hij wordt verdacht van het afpersen van een vijftienjarig meisje uit Canada met webcambeelden, maar wil niet bevestigen dat het om deze zaak gaat. Hij zegt ook dat het bewijs flinterdun is en dat de man in een bungalow woonde waarin makkelijk kon worden ingebroken van buitenaf.

Canadese politie

Onder meer de Nederlandse, Canadese, Amerikaanse en Britse politie werken mee aan het onderzoek. De Canadese autoriteiten willen uitlevering van de man gevraagd, schrijft The Vancouver Sun.

Een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie zei vrijdag dat de Canadezen inmiddels een aanklacht hebben geformuleerd, die uit vijf onderdelen bestaat. Canada wil bereidt berechting van de man voor. Van een formeel uitleveringsverzoek is nog geen sprake.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.